De vloer: één van de lastigste keuzes in de woning. Want een vloer vervang je niet zomaar en er is gewoonweg veel keuze. Ik snap dat je door de mogelijkheden de vloer niet meer ziet. En omdat een vloer kiezen nou eenmaal voor langere tijd is, help ik je hieronder met 5 tips in jouw zoektocht naar de perfecte vloer. Zodat jij straks met vertrouwen en plezier jouw vloer gaat uitzoeken.

RUIMTELIJKE EFFECT
Heb je een donker(der)e kamer met weinig daglicht? Kies voor lichte en koele tinten waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Nu denk je misschien: “Hoe kan dat dan?” Doordat het licht op een lichtere vloer reflecteert, oogt de gehele ruimte groter. Heb je juist een grotere ruimte met veel daglicht? Dan is de keuze voor een donkerdere vloer ook erg mooi, of een vloer met een bepaald patroon zoals de Hongaarse punt of de bekende vissengraadvloer.

PLINTEN
Vergeet vooral niet de plinten! Vaak een ondergewaardeerd stukje van de woning. Maar met plinten kan je juist ook een ruimtelijk effect creëren, dus zeker net zo belangrijk als de vloerkeuze. Kies je plinten met dezelfde kleur als de vloer, dan oogt het woonoppervlak groter. En andersom.

RUIMTE & GEBRUIK
Voor welke ruimte ga jij een vloer uitzoeken? Het soort ruimte en vooral hoe je het gaat gebruiken is erg belangrijk bij het bepalen welke vloer bij je past. Een huis met kinderen en/of huisdieren heeft een ander soort vloer nodig, dan bijvoorbeeld iemand die alleen woont. En een woonkamer wordt vaker intensiever gebruikt dan een bijvoorbeeld een logeerkamer. Maar ook een badkamer heeft weer andere eisen, zoals vochtbestendigheid. Hout is dan minder geschikt voor de badkamer, maar pvc met een houtlook weer wel. Het is daarom goed om ook te kijken naar de praktische aspecten van de vloer.

ONDERGROND
Kijk ook goed welke ondergrond er in jouw huis zit. Is deze van hout? Controleer dan of deze helemaal egaal is en zo niet, gebruik egaliserende vloerdelen of laat de vloer professioneel egaliseren. Zit er vloerverwarming in jouw huis? Heerlijk! Voor het beste rendement kies je voor PVC, omdat deze gewoonweg de warmte het beste geleid. Maak daarom altijd de juiste ‘match’ met het soort ondergrond en vloer. Niet alleen voor het leggen van een vloer, maar ook om zo lang mogelijk van jouw vloer te kunnen genieten.

INTERIEURSTIJL
En als laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste: Van welke interieurstijl houd je? Kijk goed naar het de kleuren en materialen die je in de rest van de woning gebruikt en leg jou top 3 vloeren in 3 verschillende tinten erbij. Vormt het een geheel? Dan hebben we een winnaar!