OFFICE | DE TOEKOMST VAN KANTOOR
Thuiswerken is wellicht het meest gebruikte woord, na het C-woord, van afgelopen jaar. Sinds begin 2020 werken veel van ons thuis. Maar wat als we straks weer naar kantoor gaan? Of gaan we überhaupt weer naar kantoor? In deze blog nemen we je mee welke lering we kunnen trekken uit het afgelopen jaar (thuis)werken en hoe wij de toekomst van het kantoor zien.
Bron // Love That Design
HIGH’S & LOW’S THUISWERKEN
Thuiswerken; voor de één een crime en voor de ander juist ontspannend. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken heeft ook z’n voordelen heeft: mensen werken (gemiddeld) harder, sneller en zijn meer gefocust. Ook is het fijn dat mensen zelf hun tijd kunnen indelen. Alleen elk voordeel heeft ook een nadeel. Dit thuiswerk-ritme betekent dat er minder rustmomenten worden ingelast, er veel beeldschermuren zijn en mensen thuis vaak een mindere ergonomische werkplek hebben. Dit kan op langere termijn voor uitgeblust of zelfs uitvallend personeel zorgen. En daar zit je natuurlijk als werkgever helemaal niet op te wachten.
Naast alle praktische voor- en nadelen, is het sociale gemis voor de werknemer groot. Het wandelgang- en koffieautomaat-gesprek is met het massale thuiswerken helemaal komen te vervallen. Én dat is nou juist wat mensen werkplezier geeft. Even een gezellig kletspraatje voor dat sociale contact, dat is wat veel mensen missen. Want via Videobellen is dat sociale praatje er niet of nauwelijks en geeft het niet de verbinding die men op wel op kantoor ervaart.
Door het niet fysiek samenkomen, blijft de creativiteit ook achter. Creativiteit valt vaak niet te sturen en met een team is dit nog moeilijker op afstand. Dit ontstaat vaak op ongeplande momenten, of waarbij je juist als team fysiek bij elkaar komt en hier de tijd en ruimte plant om tot creatieve verbeteringen te komen. En via Teams of Zoom is dat toch wat lastiger.
NIEUWE WERKEN 2.0
Als we kijken naar het verplichte thuiswerken van het afgelopen jaar en de voor- en nadelen die daaruit zijn voortgekomen, verwachten wij dat als we weer naar kantoor gaan er twee stromingen gaan zijn. De eerste stroming is er één waarbij je gefocust (thuis)werkt en de ander waarbij je creatief (samen)werkt. Het ezelfsbruggetje gaat dan zijn: focus = thuiswerken, samenkomen = kantoor.
Er zijn al veel organisaties die nu al het personeelsbeleid hebben aangepast, ook voor ’post-Corona’. Van een eigen keuze of je thuis wilt werken tot thuis wordt de nieuwe uitvalsbasis, en alles daar tussenin. Het Nieuwe Werken 2.0. Het feit blijft dat Corona een nieuwe beweging op gang heeft gebracht, waarbij flexibiliteit key is. Zowel in je personeelsbeleid als op de kantoorinrichting.
Bron // Contemporist Bron // Office Snapshots
DUURZAMER & HYBRIDE KANTOOR
Voor creatief samenwerken zijn er genoeg ruimtes nodig om samen te komen: van vergaderruimtes tot creatieve ruimtes. Waren die voor 2020 al spaarzaam? Dan is het belangrijk om deze ruimtes te creëren op kantoor zodat medewerkers hier gemakkelijk(er) gebruik van kunnen maken. Één voordeel: ‘Vaste’ werkplekken en grote kantoortuinen zullen in de toekomst minder gebruikt gaan worden, dus is er meer ruimte om deze extra vergader- en brainstormplekken te creëren.
Het kantoor zal een ecosysteem worden met verschillende werkplekken die met elkaar verbonden zijn door de juiste tools en technologie. Vergaderruimtes, die ook flexibel in te richten zijn als alleenstaande werkplek indien daar toch vraag naar is. Videoconference-mogelijkheden om snel te kunnen schakelen met thuiswerkers en/of mensen in het buitenland, ook omwille van de duurzaamheid en het klimaat. Maar ook sociale contactplekken waarbij even stoom kan worden afgeblazen na een intense werksessie. Allemaal voorbeelden van het Nieuwe Werken 2.0, ook op kantoor.
Bron // Bakken & Beack Bron // Behance
Is jouw kantoor al voorbereidt voor post-Corona? Genoeg uitdagingen! Voor welke uitdagingen op kantoor staat jouw kantoor als jij zelf en/of jouw personeel straks weer naar kantoor gaat? Laat het ons weten en tot die tijd; Stay safe!